Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

13. december 2016

Hvad skal man vælge? II

Filed under: Blandet — Tags: , — Henny Stewart @ 15:37

131216
Dagens ur er et HMT Janata, art deco, men denne gang med arabiske tal og latinske bogstaver. De laver den jo også med hindi tegn, den har jeg, og med urdu tegn, den har jeg ikke. Og skal nok heller ikke have. Vi får se.

Overvejelser, når man står og skal finde ud af, hvilket ur man gerne vil have:

 • Særlige krav til robusthed?

Skal uret være vandtæt? Dumt spørgsmål! Ja, selvfølgelig skal det dét! Ja, sådan vil mange nok svare. Men helt så enkelt er det ikke. For det første er der forskellige grader af vandtæthed, for det andet holder vandtæthed ikke nødvendigvis urets levetid. Fx er det de færreste af mine ure, der er vandtætte. At jeg så heller ikke kunne drømme om at vaske op, svømme eller tage bad med ur på er en anden ting. Men det er der så andre, der kunne, dykkere fx. Hvis et ur er vandtæt fra nyt af, vil det som regel stå på skiven eller bagstykket. Her følger en lille guide til den slags inskriptioner eller mangel på samme:

 1. Ingen inskription: Uret tåler ikke at blive brugt, mens man vasker op eller tager brusebad. Skal helst beskyttes, selv mod regn.
 2. Water resistant: Tåler en enkelt dråbe vand eller to, men ikke brug under opvask eller brusebad!
 3. 3 BAR, 3 ATM, 30m, 100ft: Tåler brug i hverdagssituationer, men egner sig ikke til brug, mens man svømmer!
 4. 5 BAR, 5 ATM, 50m, 165ft: Tåler at blive brugt på en svømmetur, men er ikke egnet til snorkling eller dyk, selv i svømmebassin!
 5. 10 BAR, 10 ATM, 100m, 330ft: Kan bruges til svømning og snorkling, men er ikke egnet ved udspring fra den høje vippe
 6. 20 BAR, 20 ATM, 200m, 660ft: Kan bruges ved al vandsport undtagen dykning, der kræver helium
 7. 30 / 80 / 130 BAR, 30 / 80 / 130 ATM, 300 / 800 / 1300 m, 1000 / 2650 / 4300 ft: Kan bruges ved al vandsport

Jeg blev selv mest forbavset over 2 og 3. Vandtætheden opnås mestendels ved brug af nogle gummi- eller silikonepakninger. Sådan nogen kan tørre ud. Hvis man vil have, at uret skal forblive vandtæt, bør man som minimum sørge for, at pakningerne bliver skiftet, hver gang der kommer nyt batteri i uret. Sådan set bør uret også testes hver gang, men hvis man som jeg skifter batterier selv, så kan det ligge tyndt an med vandtætheden efter et stykke tid. Det er vel nyttigt nok at vide, hvis man er dykker! Man regner med, at mekaniske ure skal serviceres ca. hvert 5. år. Det koster en bondegård, eller i hvert fald et husmandssted, så det får jeg heller ikke gjort. Ergo går jeg ud fra, at ingen af mine ure er vandtætte. De kommer ikke med i badeværelset, og knap nok i køkkenet, så det sker der ikke noget videre ved. Men hvis man ved, at man vil komme i situationer, hvor det er vigtigt, at uret er vandtæt, så har man lidt at gå efter her.

Støvtæt kan også være et krav. Hvis uret er vandtæt, kan man vel også gå ud fra, at det er støvtæt. I hvert fald er urene sjældent mærket med støvtæthed. Tåler stød/vibrationer var et stort nummer, dengang alle ure var mekaniske. Der skal nemlig ikke så meget til for at påvirke et rigtigt urværk. Nogle gange er ure derfor mærket “shock resistant”. Hvis man betjener en brolæggerjomfru dagen lang, kan det sikkert være et problem, men i den situation synes jeg ikke, man skal købe et mekanisk ur, heller ikke et, der er “shock resistant”. Casio laver en serie ure, der sælges under fællesnavnet G-shock. De må formodes at kunne holde til lidt af hvert, men jeg har ingen personlig erfaring med dem.

Urglasset vil jo tit være det svage punkt. Nogle ure har hærdet mineralglas. Dette holder til lidt af hvert, men bliver temmelig let ridset. Så findes der safirglas, som ikke ridser særlig let, men er nemmere at smadre end hærdet mineralglas. Mange vintage ure har acryl, der er svært at smadre men meget let at ridse, til gengæld kan man pudse dem op igen, så selv slemme ridser bliver næsten usynlige. De kaldes også somme tider “Hardlex”, men plastic er det nu engang.

4 Comments »

 1. Jeg er altså imponeret over din viden om ure og din evne til at vælge nogle, der er smukke. Jeg kan fx særlig godt lide dagens ur.

  Hvor mange har du egl.?

  Da jeg for ikke så længe siden skulle købe nyt ur, gik forhandleren meget op i det med vandtætheden og risikoen for ridser på glasset.

  Det med vandtætheden valgte jeg at se bort fra, da jeg ikke dykker/snorkler og da slet ikke med ur på. Din vejledning er mere præcis end sælgeren, men jeg vasker altså op med ur på. Indtil videre er der da ikke sket noget.

  Jeg gik derimod op i det med safirglas og valgte et sådant. Jeg bryder mig ikke om at gå med et ridset ur.

  Comment by Stegemüller — 13. december 2016 @ 18:56

 2. @Hanne: Jeg har fundet mine oplysninger om vandtæthed et eller andet sted. Netop det med vandtæthed er heller ikke så vigtigt for mig, men jeg synes det er lidt vigtigt at vide, at bare fordi der står “water resistant”, så holder de ikke alt vand ude under alle omstændigheder.

  Jeg er heller ikke særlig tilbøjelig til at ridse mine ure, så det med safirglas er ikke så vigtigt for mig, men jeg har vist et enkelt ur med det.

  Jeg ved ikke præcis, hvor mange ure jeg har. Min kusine siger, at det betyder, at jeg har over 100, så det passer sikkert.

  Comment by Henny Stewart — 13. december 2016 @ 20:24

 3. Interessant, som gradueringerne ikke helt passer med virkeligheden.
  Men uanset om jeg havde et dykkerur, der kunne tåle vanddybder på 100 meter, ville jeg smide uret, når jeg gik i bad, og jeg vasker uhyre sjældent op, så det …
  Men uden at vide, om mit ur var støvtæt, kunne det holde til at stable 4000 halmballer uden problemer … der kunne det så have været en fordel at tage det med i bad 🙂

  Comment by Ellen — 13. december 2016 @ 20:41

 4. @Ellen: Ja, i visse typer arbejde kan det med vandtæthed og støvtæthed godt være af betydning. 🙂

  Jeg tager nu heller ikke bad med ur på. Jeg har det nærmest ligesom ham, Niels Hausgaard synger om, ham der så gerne ville have et dykkerur, men ikke kunne tåle vand i ørerne …

  Comment by Henny Stewart — 13. december 2016 @ 20:44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment