Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

25. december 2016

To systemer

Filed under: Blandet — Tags: , , — Henny Stewart @ 2:33

251216
Måske skulle man alligevel overveje at holde jul? Efter det danske system skal man som bekendt have gaver den 24. om aftenen. Efter det engelske, som engelsktalende canadiere også følger, skal man have gaver den 25. om morgenen.

Så hvis vi nu holdt jul, skulle vi naturligvis observere det danske system til ære for mig og det engelske til ære for gemalen. Dobbelt op på gaver!

Det ville jeg jo godt stille op til. Som modtager af gaverne. Men der er jo et aber dabei: Man plejer også at skulle af med nogle gaver, når man modtager nogen. Ergo bliver det nok ikke til noget. Der er jo ingen børn i huset, og kattene er ligeglade, bare de får mad, vand, et godt sted at sove og en gang kæl en gang imellem. De er taknemmelige på den måde.

Apropos taknemmelighed så er der nogen, der mener, at de kan diktere til andre, hvornår og hvordan de skal føle taknemmelighed. Fx er det kommet frem, at nogle personer har forsøgt at sælge eller bytte væk nogle gavekort, som de havde fået i julehjælp. Forargelsen vil ingen ende tage. Jeg synes faktisk, det er helt OK, hvis man har fået noget, man ikke har brug for, at forsøge at omfordele til nogen, der har, og samtidig selv få noget, man kan bruge.

Jeg ville blive en anelse syrlig, hvis jeg hørte, at nogen havde byttet deres børns julegaver eller -mad for smøger, sprut eller det, der er værre.

MEN jeg synes faktisk ikke, man bestemmer over en gave længere, når den først er givet væk. Så må det være modtageren, der helt og holdent disponerer over den. Hvis man får en gave, fx en bluse i forkert størrelse, som man ikke kan bruge, vil man da også forsøge at få den byttet. Jeg synes, det er at udvise respekt for giveren, at man sørger for at få glæde eller nytte af gaven snarere end at smide den ind bag i skabet.

10 Comments »

 1. Det er jo lidt ømtåleligt med julehjælpen, men jeg hælder nok mest til din side. På den anden side, er der så mange, der får afslag på julehjælpen, at jeg egl. også godt kan se det fra deres side.

  Jeg kan godt lide din beskrivelse af kattenes måde at være taknemmelige på.

  Comment by Stegemüller — 25. december 2016 @ 8:30

 2. @Hanne: Egentlig burde sådan noget hjælp falde i rede penge. En af modtagerne beskrev, hvordan hun ikke havde lyst til at gå i Sportsmaster og få et par sko til 500 kr, når hele familien kunne få løbesko i Føtex til de penge.

  Comment by Henny Stewart — 25. december 2016 @ 11:46

 3. Problemet med de rede penge er jo, at der sikkert findes uansvarlige typer også blandt julehjælpmodtagere. Jeg kunne forestille mig en slags universalgavekort, som kunne bruges i bidder forskellige steder – men det ville jo nok være meget ressourcekrævende med hensyn til administration.

  Comment by Rasmine — 25. december 2016 @ 12:05

 4. @Rasmine: Uanset hvilken befolkningsgruppe vi taler om, vil der være uansvarlige elementer iblandt. Jeg synes, man altid skal være varsom med at straffe en hel gruppe under henvisning til nogle få, rådne æg.

  Rede penge er stadig et “universalgavekort”, der ikke kræver særlig administration. 🙂

  Comment by Henny Stewart — 25. december 2016 @ 13:20

 5. Et universalgavekort som der ikke kan købes sprut og smøger for, og som man ikke kan hæve penge på.
  Jeg kan godt forstå dem der vil bytte, for måske at få det de mangler/ønsker som sportsmaster/br ikke lig har.
  Der findes jo universalgavekort til centre og handels områder… så det må man kunne

  Comment by Anette — 25. december 2016 @ 21:02

 6. @Anette: Ja, sådan nogle universalgavekort måtte man da kunne udstede.

  Omvendt kunne det være, at årets julegave lige var det, der manglede i, at familien kunne betale sin husleje, og så synes jeg ærlig talt stadig, at det var bedre med rede penge.

  Legetøj og sportsudstyr er nok ikke så meget bevendt, hvis man først står på gaden.

  Comment by Henny Stewart — 25. december 2016 @ 21:09

 7. Henny ja eller varme regning… ved der i USA kan gives en form for check… du kan betale husleje, mad, tøj m.m. med den, men ikke få kontanter eller købe sprut og smøger.
  måske sådan et ville være smart?

  Comment by Anette — 26. december 2016 @ 10:59

 8. @Anette: Tjah, måske.

  Jeg kan ikke rigtig komme væk fra den tanke, at en gave ikke er en rigtig gave, hvis ikke modtageren selv kan disponere over den, 100%.

  Comment by Henny Stewart — 26. december 2016 @ 16:43

 9. Jeg er lidt neutral her og mener at kunne se det fra begge sider … forstår fint tankegangen bag et kort til en bestemt butik. Da John arbejdede med belastede børn, så vi sørgeligt mange eksempler på, hvordan rede penge blev brugt netop på sprut og smøger, så at man vil gøre meget for at undgå dette, forstår jeg godt.
  Men jeg forstår også, at nogle foretrækker Føtex frem for Sportmaster; det er en svær opgave at klare til alles tilfredshed og glæde, og man kommer altså ikke udenom, at det ikke er altid, at modtageren er i stand til at vurdere, hvad der er en god disposition af pengene. Dine tanker er fine nok, men ét er principper, et andet ofte virkelighedens verden.

  Comment by Ellen — 26. december 2016 @ 17:43

 10. @Ellen: Hvis mine “tanker” skulle gennemføres 100%, ville der overhovedet ikke være brug for nogen veldædighed, så det …

  Jeg tror desværre bare, at de familier, der er så dysfunktionelle, at de sætter sprut og smøger over børnenes jul, vil finde en måde at skaffe sig de ting uanset. Bytteforholdene på naturaliemarkedet er bare så meget ringere.

  Comment by Henny Stewart — 26. december 2016 @ 17:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment