Log ind | Hverken fyrre, fed eller færdig!

20. oktober 2017

Blandede bolcher

Filed under: Blandet — Tags: , , , , — Henny Stewart @ 11:32

Hvor er det nederen, at man ikke kan se live tv på DR’s app på et Android-TV. Jeg lod mig overtale til, at Android var det rigtige smart-tv at vælge, når man ikke har tv-pakker. (Det har jeg så lidt alligevel, idet jeg stadig har TV2play og er brudt sammen og har fået Netflix, og begge ting fungerer på Androiden, men alligevel).

Sproglig brok

Jeg er helt med på, at mange af de mennesker, der skriver på de sociale medier, ikke ville have været blandt det skrivende folk før de sociale medier, og at vi derfor oplever flere og flere alternative måder at skrive på. At det skriftlige medium demokratiseres, kan jeg ikke blive fornærmet over, og jeg har lovet mig selv ikke mere at være en sur kælling over de sædvanlige fejl, man ser hele tiden. Men, men, men … Derfor kan man jo godt undre sig ind i mellem. Hvad er det fx for noget med “for” og “får”? Det virker virkelig forstyrrende på læsningen, når folk ikke kan kende forskel på de to. Fx kan nogen finde på at skrive: “Jeg for ikke §34 mere”. WTF? Nå, når man har genlæst, går det jo op for en, hvad der menes. Så skal det være: “Far, får får får?” Eller: “Far, for for for?”.

Ligeledes var jeg ved at kløjes i sætningen “Jeg er ikke forsøger”. Først tænker man: “Kære ven, hvis du ikke en gang forsøger, kan du vel ikke forvente (skulle det have været fårvente?) at opnå alverden, og hvad vil du med det “er” i sætningen? Men igen, efter fornyede studier af konteksten, går det op for en, at der menes “forsørger”. Hverken for/får eller forsøger/forsørger-problematikken er enlige svaler. De er begge hentet i FaceBook-grupper med folk, der har det svært på reducerede offentlige ydelser, og jeg har mere end en gang tænkt, at noget af den bedste hjælp, man ville kunne give disse mennesker, ville være at sende dem i skole, så der kunne rettes op på de svigt, de helt åbenbart har været udsat for fra Folkeskolens side.

Håber ikke, det blev for mavesurt, men jeg kan altså virkelig godt se et kæmpeproblem i at skulle skaffe arbejde eller uddannelse til mennesker, der ikke behersker deres eget sprog på det mest rudimentære plan. Selvfølgelig har de fleste af dem myriader af andre problemer, men det der med skriftsproget måtte man for pokker da kunne gøre noget ved! De kan vel ikke være hamrende ordblinde alle sammen.

Dovenskab

Denne blog opdateres yderst sjældent efterhånden. De fleste dage har jeg ikke nogen lyst til at ytre mig, hverken offentligt eller privat om noget som helst, og så må det vel bare være sådan. Det skal nok være en lettelse for nogen. Jeg har ikke selv nogen forklaring på fænomenet, udover at jeg jo ikke kommer meget ud mere og dermed ikke oplever så meget. Jeg er nok begyndt at tænke, at det er mindre interessant, hvad der foregår på indersiden af min hovedskal, og jeg gider ikke ret tit kommentere på det, jeg ser i fjernsynet. Men jeg lover ikke, at det ikke vil forekomme af og til.

5 Comments »

 1. Nå, det var godt at høre fra dig igen, man var jo efterhånden bekymret!
  Du er så velkommen tilbage.
  Ja hvor ville det være velgørende med mere skolegang. Men jeg har på fornemmelsen, at det ikke vil blive betragtet som et godt tilbud. Men sammenhængen med andre problemer er til at få øje på.

  Comment by Anni — 21. oktober 2017 @ 13:26

 2. @Anni: Desværre er det jo tit sådan, at de der ikke har fået nok ud af deres skolegang, også har haft det ad h til i den periode, hvilket ikke motiverer dem til at opsøge skolegang igen. Gid den onde cirkel kunne brydes!

  Comment by Henny Stewart — 23. oktober 2017 @ 11:08

 3. Dejligt med et lille livstegn fra det nordjyske!

  Jeg har på fornemmelsen, at vi læser i den samme Facebookgruppe. Der, hvor jeg læser, er der simpelthen ingen, der kan stave. Hvis jeg indimellem falder over et bare nogenlunde bogstaveret indlæg, mærker jeg mig det. Det burde være omvendt. Og når de nu ikke kan udtrykke sig med ord, må der naturligvis en imoji i hver anden sætning.

  Jeg har tit siddet og tænkt, at der da ikke er noget at sige til, at disse mennesker ikke har et job. Jeg tror altså heller ikke på, at der kan være så mange ordblinde i lige netop den gruppe. Men herpå hanker jeg en anelse op i mig selv og tænker på, at det ikke er i alle jobs, man behøver at kunne stave og deslige.

  Og så glemte du alle dem der ikke kan finde ud af, at det hedder “synes” i nutid og “syntes” i datid. Min mave krummer sig sammen, hver gang jeg ser det, og det er temmelig ofte.

  Comment by Stegemüller — 23. oktober 2017 @ 15:32

 4. @Hanne: Nu forsøger jeg jo at undgå at blive alt for mavesur over det, men jeg tror, at “sys”, uden stød, har overtaget synes/syntes. Men det er ærgerligt, at så mange bliver udstyret med så ringe sproglig kompetence.

  I lidt videre perspektiv er det også farligt. Sprog og tænkning hører uløseligt sammen, og har man ikke nogenlunde styr på det sproglige, er der fare for, at man bliver nem at manipulere med. Så udover at ringe sproglige kompetencer kan være stigmatiserende for den enkelte, kan de også være en fare for demokratiet.

  Men man kan selvfølgelig være et meget intelligent menneske med et veludviklet talesprog uden at være i stand til at skrive særlig godt. Hvis det er tilfældet, er der vel tale om ordblindhed, eller – uf – ekstremt dårlig undervisning.

  Comment by Henny Stewart — 26. oktober 2017 @ 11:35

 5. Hvor er det fint, at du sætter ord på problemets (sandsynlige) kerne, og du har nogle gode pointer. Jeg bliver lidt træt hver gang jeg læser, at “bare budskabet forstås, betyder stavningen intet”. Jo, det betyder noget, gør det, og det er at snyde sig selv, hvis man luller sig ind i en anden overbevisning, fordi det er mest bekvemt.
  Selv om ordblindekortet trækkes (alt for) ofte, er det sjældent ordblindhed, der er årsagen. Det er ikke så svært at se forskel på det og ‘bare’ manglende danskkundskaber.

  Comment by Ellen — 28. oktober 2017 @ 8:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment